Zdrowa podróż

CIEKAWOSTKI :)

Jonizatory wody naczyniowe - różnice 

 

Elektoroda srebrna

Pojemność

Ilość wody zasadowej po jonizacji

Na konsoli ustawiamy

Jonizator Aquator Silver

Tak

3 litry

11 szklanek

ph

Jonizator Aquator Classic

Nie

3 litry

11 szklanek

ph

Jonizator PTV-KL

Tak

1,5 litra

3 szklanki

czas

Jonizator PTV-AL

Nie

1,5 litra

3 szklanki

czas

 

Ozonator domowy ZY-H103 wciąż zbiera pozytywne opinie.

Doskonale sprawdza się on w walce z astmą. Dziękujemy za podzielenie się z nami swoimi doświadczeniami :)

Od około trzech miesięcy używamy ozonatora z funkcją jonizacji ZY-H103 do ozonowania naszego mieszkania. Zakup ten miał pomóc w zwalczeniu astmy i zmniejszeniu reakcji alergicznych u naszego 3-letniego dziecka. Próbowaliśmy wielu sposobów walki z astmą, pozbyliśmy się dywanów, zasłon, co tydzień praliśmy wsady do pościeli (a co za tym idzie częste kupowanie nowych). W zasięgu ręki także musieliśmy mieć sterydy ułatwiające oddychanie, no i w ostatnim czasie, częste nocne wyjazdy do szpitala. Po gruntownym sprzątaniu i wyozonowaniu całego centymetra mieszkania, duszności ustąpiły. Oczywiście nie zupełnie, bo należy mieć na uwadze, że astmę wywołują także inne czynniki, no i należy wziąć pod uwagę, że budynek w którym mieszkamy to konstrukcja o wielu wadach budowlanych i to co kryje się w ścianach pozostanie już tajemnicą. Po trzech miesiącach wróciliśmy do dywanów, no i zaprzestaliśmy prania wsadów pościeli co tydzień, na swoje miejsce wróciły także zasłony.
Chcielibyśmy serdecznie podziękować zespołowi zdrowiemojapasja.pl, oraz uprzejmej Pani która doradziła nam wybór urządzenia i z olbrzymim zaangażowaniem udzieliła wszelkich wskazówek i porad dotyczących ozonowania wszystkich rzeczy i produktów w naszym otoczeniu. Dzięki tym wskazówkom nie tylko z łatwością radzimy sobie nie tylko z astmą, ale także zdobyli lepsze samopoczucie, lepiej się wysypiamy, zyskaliśmy więcej komfortu, oraz mamy więcej czasu dla siebie. 
Jeszcze raz serdecznie dziękujemy.... 
Marlena Bochyńska

2017-02-17

Mycie warzyw i owoców ozonem.

Nasz czołowy produkt ZY-H103 był bohaterem programu Dzień Dobry TVN.

Najlepszym i najszybszym sposobem aby jeść  zdrowe warzywa i owoce jest ich ozonowanie. Zachęcam do obejrzenia filmu.

Kliknij poniższy link aby obejrzeć film!

http://dziendobry.tvn.pl/wideo,2064,n/mycie-owocow-i-warzyw-ozonem,165568.html

 Ozonator_generator_ozonu_ZY-H103

 

FTALANY dlaczego nie dlaczego nie powinniśmy używać kosmetyków, które je zawierają.  2014-06-28

"Mężczyźni, w których organizmach znajduje się wysoki poziom związków chemicznych nazywanych FTALANAMI, częściej cierpią z powodu niepłodności – dowodzą badacze. FTALANY zakłócać mogą bowiem działanie układu hormonalnego. Tymczasem występują one powszechnie w najbliższym otoczeniu człowieka – w opakowaniach żywności, zabawkach i produktach kosmetycznych, takich jak żele pod prysznic, kremy, mydła i szampony. "

Ftalany mogą mieć również negatywny wpływ na przebieg ciąży, przyczyniając się do przedwczesnego porodu.

Polecam lekturę :)

http://natemat.pl/103831,stosowanie-kosmetykow-uposledza-meska-plodnosc

 

Rozciaganie po treningu

Rozciąganie po treningu - nie zapominaj o tym !   2014-05-28

Biegasz? Ćwiczysz? Pamiętaj o ćwiczeniach rozciągających po treningu!!!

Jeśli nie masz na to czasu to lepiej darować sobie cały trening.

Dlaczego rozciąganie jest tak ważne?

Otóż pozwala ono przywrócić do normalnego stanu mięśnie przykurczone wskutek wysiłku. Nasze mięśnie podczas treningu kurczą się i naprężają. Kiedy ćwiczymy dużo i regularnie mięśnie robią się sztywniejsze, ale także krótsze co zaburza pracę całego układu ruchowego. Pomijanie rozciągania po treningu sprzyja powstawaniu przykurczy, ogranicza zakres ruchu, może być przyczyną urazów mięśni i ścięgien, bólu w przeciążonych stawach.

Rozciąganie minimalizuje przykurcze mięśni, zwiększa przepływ krwi w mięśniach, rozluźnia je po wysiłku oraz przyspiesza ich regenerację.

Pamiętaj! Rozciągaj się po treningu!


 

Kosmetyki bez SLS-ów SLES

 

Ciemna strona kosmetyków...    2014-05-18

Na ulotkach naszych toników, kremów i balsamów  często pojawiają się tajemnicze napisy – SLS (Sodium Lauryl Sulfate), SLES (Sodium Laureht Sulfate).

Są to najtańsze detergenty wykorzystywane od dawna w przemyśle  do odtłuszczania i mycia urządzeń, a obecnie są prawie w każdym balsamie, szamponie, toniku i płynie do kąpieli. Te związki chemiczne powodują lepsze pienienie się produktu, ale przyczyniają się do przesuszenia skóry.

Po relaksującej kąpieli czujemy czasami, że skóra jest swędząca, podrażniona (mamy uczucie ściągnięcia skóry). Dlaczego? SLS-y pozbawiają ją naturalnego hydrolipidowego płaszcza ochronnego, w efekcie skóra staje się sucha, małoelastyczna i  szorstka. W skrajnych przypadkach stosowanie kosmetyków z dużą zawartością SLS-ów i SLES-ów może nawet prowadzić do atopowego zapalenia skóry. Substancje te szczególnie szkodliwie działają na skórę dzieci i niemowląt.

Cóż, często podczas zakupów kierujemy się kolorem, zapachem i ceną. Z uwagi na nasze zdrowie warto zapoznać się także ze składem kosmetyków, które kupujemy.

 Kosmetyki naturalne

ALUMINIUM ?    2014-05-16
 
Kolejny składnik kosmetyków, z którym warto pożegnać się na zawsze to sole aluminium. Stosowane są najczęściej w dezodorantach, ponieważ blokują gruczoły potowe i neutralizują nieprzyjemny zapach. Powodują, że pot i toksyny nie wydostają się z organizmu.
Sole aluminium to niekwestionowanie toksyczne substancje, które posiadają zdolność kumulowania się w organizmie. W przypadku antyperspirantów zawierających Aluminium Zirconium ich długotrwałe stosowanie z całą pewnością sprzyja podrażnieniom, nadmiernemu wysuszeniu skóry jak również zapaleniu gruczołów łojowych.
We wczesnych latach 90-tych Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) wydała oświadczenie, w którym stwierdziła, że aluminium podejrzewa się o wpływ na chorobę Alzheimera. Uważa się bowiem, że metal, jakim jest aluminium, może szkodliwie wpływać na nasz układ nerwowy.
Wybór, jak zwykle, należy do nas. Czytajmy etykiety i wybierajmy zdrowe kosmetyki.
Alternatywą mogą być dezodoranty np. na bazie aloesu albo zielonej herbaty.

 

Parabeny - lepiej ich unikać.

Parabeny to konserwanty przedłużające trwałość kosmetyków i żywności, zapobiegają rozmnażaniu się bakterii i grzybów. Niestety mają one wiele działań niepożądanych. Wchłaniając się przez skórę mogą powodować podrażnienia skóry i alergię. Zaburzają gospodarkę hormonalną i pracę układu odpornościowego.
Podejrzewa się je o wpływ na występowanie raka piersi u kobiet.
Szczególnie powinny unikać ich kobiety w ciąży. Niestety wiele kosmetyków, nawet dla noworodków zawiera te substancje.

 

 Pasta bez fluoru

 

FLUOR ? STANOWCZO NIE!   2014-05-06

Coraz więcej osób kupując pasty do zębów sprawdza czy aby nie ma w nich fluoru. Dlaczego? Mają oni świadomość, że nie jest on niezbędny aby mieć zdrowe zęby, wręcz przeciwnie, jest szkodliwym dla zdrowia pierwiastkiem, który odkłada się w naszym organizmie. Jest bardziej toksyczny niż ołów. Belgia, jako pierwszy kraj na świecie, zabroniła stosowania dodatków fluorowych. Od lat sześćdziesiątych fluoryzacja została zakazana w większości krajów Europy zachodniej.  Nadmiar fluoru może być przyczyną alergii, może doprowadzić do fluorozy przejawiającej się między innymi kropkowatą zmianą zabarwienia zębów. Fluor ma negatywny wpływ na system nerwowy i system odpornościowy, u dzieci może powodować chroniczne zmęczenie, obniżać poziom IQ i umiejętności uczenia się. Bardzo groźną konsekwencją przedawkowania fluoru jest wypieranie przez niego wapnia, co w prostej linii prowadzi do chorób związanych z niedoborem tego pierwiastka, jak na przykład osteoporozy, zaburzeń rytmu serca czy skurczów mięśni. Wiele naszych problemów z cerą może mieć źródło w przedawkowaniu fluoru. Ja o cerę i zdrowie dbam, więc polecam pasty bez fluoru.

http://zdrowiemojapasja.pl/pasty_bez_fluoru

 

Zdrowe odżywianie czystek

CZYSTEK   2014-05-04

Czystek - na czym polega fenomen tej rośliny? Dlaczego coraz więcej osób sięga po nią?

Jedna roślina – wiele korzyści!

Czystek znany był już w starożytności. W Europie czystek okrzyknięto rośliną roku 1999.

Dzięki zawartości polifenoli jest prawdziwym źródłem młodości. Polifenole to substancje roślinne o silnym działaniu antyoksydacyjnym i immunostymulującym. Wykazują ogromną zdolność wychwytywania i usuwania wolnych rodników, dzięki czemu opóźniają procesy starzenia, łagodzą stany zapalne, zapobiegają chorobom układu krążenia i oczu oraz stanowią kluczowy element profilaktyki przeciwnowotworowej.

Czystek można wykorzystać go na wiele sposobów, ale najskuteczniej działa w postaci herbaty.

Czystek zdrowe pdżywianie

Jego lecznicza siła jest przydatna w przypadku grypy, przeziębienia i ostrego zapalenia migdałków. Można go stosować przy stanach zapalnych, infekcjach wirusowych i bakteryjnych. Eliminuje wszelkie niedoskonałości cery – od trądziku po atopowe zapalenie skóry. Dzięki bogactwu polifenoli jest prawdziwym źródłem młodości. Pomaga również na choroby żołądka i jelit, kandydozę oraz infekcje grzybicze.

„ Jeśli ktoś przed kilku laty przypuszczał, że istnieją rośliny, które pomagają tak samo jak antybiotyki, był uznany za szalonego” – mówi amerykański botanik Bruce Miller. Jednak w międzyczasie fakt istnienia takich roślin został niezaprzeczalnie udowodniony, pojawiły się odkrycia, które zasadniczo zmieniły przede wszystkim metody zwalczania przeziębień.”

Czystek jest naturalnym środkiem antybakteryjnym. Zwalcza też grzyby i wirusy. Jego niewątpliwa zaletą jest niewywoływanie skutków ubocznych. Również dzieci mogą go przyjmować. Zachowuje swoje działanie także przy długotrwałym stosowaniu. Już jedna filiżanka z czystka dziennie zabezpiecza skutecznie przed infekcjami wywoływanymi przez bakterie i grzyby.

Czystek można także skutecznie  stosować przy zapaleniu gardła. Profesor dr Kiesewetter prowadził na Uniwersytecie w Saarbrucken w 1993 badania nad czystkiem jako środkiem do płukania gardła u pacjentów ze stanem zapalnym.

Działanie tej rośliny nie było od lat powszechnie znane, jednak od 10 lat staje się ona coraz bardziej popularna.

http://zdrowiemojapasja.pl/Czystek

 

Stewia zdrowa dieta

STEWIA      2014-04-30

Stewia to mała bylina pochodząca z Ameryki Południowej, a dokładnie z Paragwaju. Indianie Guarani  i Mato-Grosso od stuleci używają stewii do słodzenia potraw i herbat. W Japonii od dawana podbiła rynek środków słodzących. Jeśli pójdzie się tam do jakiejkolwiek restauracji, często na stole stoi proszek ze stewii lub stewia w kostkach.  

Słodzi ona bez kalorii, nie ma żadnych efektów ubocznych i jest bogata w składniki mineralne i witaminy, które wzmacniają system immunologiczny. Mogą ją bezpiecznie spożywać osoby cierpiące na cukrzycę, nadwagę, otyłość i atopowe zapalenie skóry.  Aż nieprawdopodobne, że ta słodka jak cukier roślina jest znana w Europie dopiero od kilku lat.

Stewię można wyhodować we własnym mieszkaniu lub na balkonie. Warto to zrobić, ponieważ stewia ma wiele działań zdrowotnych.

Indianie paragwajscy tradycyjnie stosują ją do leczenia ran. Jest ona stosowana w kosmetyce jako środek, który sprawia skórę bardziej miękką i jędrną, poprawiającą jej napięcie i wygładzającą zmarszczki. Stewia zapobiega próchnicy. Ze względu na dużą zawartość witaminy C i cynku, które wspomagają nasz system immunologiczny może być skuteczna w terapii przeziębień i grypy.

http://zdrowiemojapasja.pl/stewia

 

Witamina D

WITAMINA D   2014-04-27

Witaminę D nasz organizm wytwarza pod wpływem promieni słonecznych. W strefie klimatycznej, w której żyjemy, jedynie latem możemy naturalnie uzupełnić tę witaminę w organizmie, dlatego wszyscy jesteśmy narażeni na jej niedobór.

Szacuje się, że około 90% Polaków cierpi na niedobór witaminy D w ogóle o tym nie wiedząc. Jej  niedobór może objawiać chronicznym zmęczeniem, osłabieniem odporności, skurczami mięśni, bólami głowy. Niedobór utrzymujący się dłuższy czas, podnosi ryzyko pojawienia się nadciśnienia, cukrzycy, osteoporozy, a nawet raka.

Mimo, że wystarczy przebywać 15 minut dziennie na słońcu aby organizm ją wytworzył, obecny tryb życia powoduje, że cierpimy na jej niedobór.

Jak temu zaradzić? Latem korzystając ze słońca 15 minut dziennie, jesienią i zimą dostarczając witaminę D  w pożywieniu. Największą jej zawartość mają ryby (tuńczyk, pstrąg, makrela, łosoś, węgorz), jajka, tran. Skutecznym sposobem jej dostarczania jest także suplementacja.

Dla chcących zgłębić temat polecam ciekawą książkę dr Raimunda von Heldena „Zdrowie w 7 dni” .

 http://zdrowiemojapasja.pl/Zdrowie_w_7_dni

 

Olej lniany

OLEJ LNIANY    2014-04-20

Olej lniany choć jest znany od wieków, obecnie przeżywa swój „renesans”.  Jest obiektem intensywnych badań naukowych. Jest ogólnie dostępny, niedrogi i z łatwością może być wkomponowany w naszą dietę. Olej lniany i siemię lniane mają większą zawartość  kwasów omega-3 niż ryby i zawierają wiele innych dobroczynnych składników, których znaczenie dowiedziono dopiero w najnowszych czasach. Len zawiera całą paletę substancji czynnych. Są w nim np. fenole, które są antyoksydantami i chronią komórki przed wolnymi rodnikami. Są też lignany, których znaczenie odkryto dopiero niedawno, a które podobnie jak estrogeny działają na gospodarkę hormonalna ciała.

Olej lniany jest skuteczny w obniżaniu poziomu cholesterolu. Wzmacnia on także system immunologiczny, a nawet może pomagać w przeciwdziałaniu cukrzycy. Ze względu na właściwości lecznicze len został obwołany przez NHV  Theophrastus  „Rośliną leczniczą roku 2005”. 

Sprawdź, w czym len pomoże Tobie.

http://zdrowiemojapasja.pl/Cud_oleju_lnianego 

 

Zdrowie moja pasja czerwona soczewica

CZERWONA SOCZEWICA     2014-04-16

Uwielbiam czerwoną soczewicę, a w jednej z książek Beaty Pawlikowskiej  „Na zdrowie” znalazłam ciekawy przepis.

Soczewica z cukinią:  4 łyżki czerwonej soczewicy, pół cukinii, pół pomidora, ćwierć łyżeczki curry, ćwierć  łyżeczki imbiru, ćwierć łyżeczki kminu rzymskiego, 4 ziarna ziela angielskiego, 8 kulek czarnego pieprzu, 3 liście laurowe, 2 łyżeczki nasion dyni.

Zagotuj 1 szklankę wody, dodaj pokrojoną cukinię, gotuj przez minutę, dodaj przyprawy, gotuj przez minutę, dodaj soczewicę i kilka kryształów grubej soli, gotuj minutę, dodaj pokrojonego pomidora, i gotuj minutę, dodaj tyle wody aby nad warzywami było jeszcze 2 cm wody.

Gotuj aż warzywa będą miękkie (ok. pół godziny). Dodaj nasiona dyni i gotowe.

Ja dodałabym do przepisu jeszcze chilli.

Mamy danie bogate w witaminy C, PP, B, wapń i fosfor ważny dla naszych kości, żelazo i kwas foliowy, który sprzyja tworzeniu się czerwonych krwinek.

„Na zdrowie”

 

Zdrowie Moja Pasja Kapsaicyna

KAPSAICYNA        2014-04-15

Kapsaicyna - substancja zawarta w papryczkach chilli i odpowiedzialna za ich ostry smak to samo zdrowie!

Archeologowie uważają, że w Meksyku jadano chilli już 7000 lat p.n.e. Głównym składnikiem starożytnych środków przeciwbólowych i innych leków była kapsaicyna.

Pobudza ona przemianę materii, więc jest pomocna w spalaniu kalorii (opisano to w badaniu w magazynie „Jurnal of Clinical Investigation”). Dodawana do kremów i maści rozgrzewa skórę i działa przeciwbólowo.

Kapsaicyna wpływa na  produkcję hormonu tarczycy, który reguluje adrenalinę i dopaminę – hormony regulujące apetyt. Dodając ostre papryczki do każdego posiłku o połowę można zmniejszyć swój apetyt.

Obecnie odkryto zastosowanie tej substancji również w leczeniu nowotworów. Naukowcy z Nottingham University wykazali, że kapsaicyna niszczy komórki nowotworowe atakując ich mitochondria.

Ostra papryka jest bogatym źródłem witamin A i C, które pomagają zwalczać choroby oraz wzmacniają system immunologiczny. Jednocześnie witaminy te są silnymi antyoksydantami (przeciwutleniaczami), które walczą również z oznakami starzenia się.

Kolejną  zaletą kapsaicyny jest stymulowanie wytwarzania endorfin –  naszych hormonów szczęścia.

Warto pamiętać o papryczkach chilli uzupełniając zapasy w lodówce :)

 

 

Raty_Santander

Zaloguj się

Bezpieczne zakupy

Użytkowanie sklepu oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Szczegółowe informacje w Polityce prywatności.

Okazje.info
Pobieranie danych...
Click Shop | Hosting home.pl