Organiczne Masło SHEA 30 ml
Opis
Organiczne Masło Shea
Masło shea zna każdy kto, choć trochę interesuje się kosmetykami naturalnymi. Pojawia się zatem pytanie, dlaczego wybrać właśnie to od Kikaboni? Bierzemy zatem duży wdech i tłumaczymy.
Nasze masło powstaje w manufakturze w Ghanie, a więc w przysłowiowej mekce tego wspaniałego kosmetyku. Większość prac wykonywana jest ręcznie, zgodnie z tamtejszą tradycją. Dzięki odpowiedniej recepturze otrzymujemy wspaniale pachnącą, perlistą i delikatną masę, która także dzięki sowim właściwościom nie ma sobie równych. To jest zwyczajnie najczystsza natura zamknięta w 30 ml słoiczku, którą możesz zabrać ze sobą gdzie tylko chcesz. Począwszy od jesiennego spaceru na górskiej wyprawie skończywszy.
Do jego imponujących właściwości przejdziemy już poniżej, w opisie, gdyż zabrakło nam literek, a jest o czym pisać!
Masło shea z Afryki
Organiczne Masło Shea jest w Afryce panaceum na wiele dolegliwości i uszkodzeń skóry. Stanowi wspaniały kosmetyk posiadający regenerujące i nawilżające właściwości. Wytwarzany jest tradycyjną metodą ekstrakcji za pomocą wody z ręcznie zbieranych orzechów, pochodzących z dziko rosnących na sawannie drzew shea (karite).
Bez grudek i nieprzyjemnego zapachu
Chcielibyśmy rozprawić się tutaj z dwoma zarzutami, jakie stawia się masłu shea. Pierwszy z nich dotyczy nieprzyjemnego zapachu. Musimy wiedzieć, że w 90% przypadków masło shea, które „nie przyciąga aromatem” jest wyprodukowane z niedobrze wysuszonych orzechów. Nasze masło ma piękny organiczny zapach i jedynie ludzie przyzwyczajeni do perfumowanych kosmetyków mogą kręcić nosem.
Kolejna sprawa tyczy się twardych grudek. Powstają one, gdy masło shea jest wielokrotnie roztapiane i zamrażane w wyniku ciągłego magazynowania. Nie jest to dobry sygnał, gdyż może to świadczyć o utlenionych witaminach i kwasach tłuszczowych w wyniku ekspozycji na słońce i wysoką temperaturę przetopu. Z racji tego, że produkcja naszego masła odbywa się na małą skalę, to częstsze dostawy zapobiegają takim sytuacjom. Konsystencja jest zwarta, masa aksamitna, a masło bez problemu roztapia się na skórze w kontakcie z temperaturą ciała.